Med utgivelsen går Hytta tilbake til røttene, tilbake til slåttene. De siste årene har hun brukt mye tid på å skape sin egen musikk, og på å finne veier for hennes personlige spill på hardingfela i møte med musikere fra andre sjangre.

– Når man er eneste tonebærer en hel plate igjennom, er det bare en selv som kan holde gløden og tilstedeværelsen i musikken oppe. Det gir både full frihet og alt ansvar. Drømmen er at lytterne skal ønske å følge med hele veien, til siste tone av siste slått, sier Hytta.

Selv om hun har vært lite synlig som slåttesolist de siste årene, har hun holdt fast ved sitt musikalske morsmål.

– For å bevare min personlige stemme som musiker, må jeg holde de gamle slåttene varme, ellers merker jeg at det er noe i musikken min som visner litt. Jeg ser slåttene som en serie musikalske linjer som er lenka inn i hverandre til en helhet, og disse linjene ble jeg kjent med som barn. Når jeg spiller dem nå, opplever jeg en annen oversikt enn jeg hadde som ung felespiller. Jeg ser mer av hele bildet når jeg spiller, og denne kvaliteten hadde jeg lyst til å formidle på en ny utgivelse.

Strimur er en samling slåtter i fire forskjellige harmonier, og Hytta bruker fire feler med hver sin unike karakter. Mange av slåttene er henta fra gamle noteoppskrifter, og noen av slåttene og visetonene er henta fra gamle opptak. Men det det er også kjente perler som Kivlemøyane og Trollhallingen på plata.
 

 

Anne Hytta Foto Ingvill Skeie Ljones
Anne Hytta Foto Ingvill Skeie Ljones

– Slåttene er jo så fine og innholdsrike, en blir liksom aldri ferdig med dem. Jeg gleder meg til å dele det jeg har jobba med ganske lenge nå, og litt ekstra moro er det å presentere slåttene jeg har henta fra noteoppskrifter, slåtter de aller færreste har hørt før. Jeg ønsker å formidle noe som verken er bare vakkert, melankolsk, lystig, lekent, seriøst, men noe som er litt imellom alt dette; sin egen verden. Dette er viktig for meg uansett hva slags musikk jeg spiller, men når det er snakk om slåtter, er det jo et repertoar som generasjon etter generasjon har framført før meg. Da gjelder det å bli kjent med slåttens natur, og deretter forme slåtten i mine egne hender. Jeg tror begge deler er avgjørende for at lytteren skal møte noe som både er rotfast og fritt.

Strimur er telemarksdialekt for strimer, lysstråler.

– Som barn var det den klare, distinkte lyden av fela som fikk meg til å lytte. Fremdeles tenker jeg på lyden som en serie stråler som lager et spill, omkransa av noen mørkere avskygninger rundt. Et skyggespill av lys og mørke.

Strimur kommer ut på plateselskapet ta:lik fredag 5. mai.
 

Faktaboks:

Anne Hytta f. 1974 fra Sauland i Telemark, musiker og komponist bosatt i Oslo
Gikk i hardingfelelære hos Einar Løndal (1914-2006) og Knut Buen (1948-)
Mottok statens kunstnerstipend for yngre musikere i 2006-07 og for komponister i 2016
Aktiv i ensembler som kammertrioen Slagr, den internasjonale folkstrykekvartetten Tokso og balladeduoen SogeSong med Øyonn Groven Myhren.
Vant spellemannprisen i åpen klasse i 2015 for utgivelsen Short stories med Slagr.
--------------------------------