Sjøflot har skrevet musikk til Qohelets hebraiske tekster og synger selv på hebraisk.

Det hele begynte som en vuggesang. Sorgen og skjønnheten i Qohelets poesi fikk Sjøflot til å tenke på det å synge for et barn som skal sove. En sang om hvordan alt tar slutt. Ikke for å skremme barnet, men for mildt å sette ord på den engstelse som kan gripe oss alle i møte med forgjengelighet og evighet.

Fascinert av de gamle jødiske tekstene, skrev Sjøflot for noen år siden en melodi til åpningslinjene fra Qohelets bok, og sang den for sine barn. Fornøyd med resultatet, fortsatte han å lage sanger av denne hebraiske poesien. Etter hvert begynte han å holde konserter, og har nå spilt inn et helt album sammen med femten andre musikere; fra både Oslo-filharmonien og norsk jazz–, samtidsmusikk–, og folkemusikkmiljø. Dessuten er stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr med – på dobro.

Musikken springer ut av vuggesangens meditative karakter. Gammel jødisk-kristen liturgisk sangtradisjon er også en viktig inspirasjonskilde. Den hebraiske vokalen er det bærende elementet, akkompagnert av nøkkelharpe, akustiske gitarer, en stryketrio, akkordeon og harmonium, for å nevne noe.

Sjøflot selv har en sammensatt musikalsk fortid. Han har spilt hammondorgel, fløyte og klarinett i indiebandet Faircastle Four, opptrådt med egne komposisjoner for kor på Oslo Internasjonale kirkemusikkfestival, og er låtskriver og frontfigur i folk-trioen Svevngangar.

Qohelet vet vi lite om. Han levde sannsynligvis i Jerusalem rundt det tredje århundret før Kristus. Han beskriver den menneskelige situasjon på en måte som skiller ham fra de øvrige bibelske forfattere: alt er tomhet, det guddommelige er utilgjengelig, og vinen er en av de få varige gleder for et menneske. Ikke desto mindre er hans tekster blitt en del av Bibelen. Uvisst hvorfor.

Sjøflot, som har skrevet masteravhandling om Qohelets bok, leser den som Bibelens eneste agnostiske skrift. Dette er ikke ukontroversielt. Mandag 22. november skal dette drøftes på Litteraturhuset i Oslo, når Sjøflots essay om Qohelet lanseres. Medvirkende er også teolog Silje Kvamme Bjørndal og eks-dominikanermunk Haavar Simon Nielsen.

_______________________________________________________________________________________________________________

 

MEDVIRKENDE

 

All songs produced by Jo Hegle Sjøflot. 
Recorded and mixed by Michael Scott Hartung at Propeller Studios November–December 2020
. Mastering by Morgan Nicolaysen.

With financial support from Kulturrådet (Arts Council Norway), Fond for lyd og bilde.

The essay Ulven som alltid uler utenfor is written by Jo Hegle Sjøflot. English translation by Johannes Egenberg Refsdal.

Graphic design: Eva Karlsson
Cover photos: Julia Marie Naglestad Print: Print In Baltic, 2019

Jo Hegle Sjøflot: Vocals (tracks 1–10); guitars (tracks 2 & 5–7); 
piano (track 8); accordion (tracks 2, 3 & 7); harmonium (track 4 & 5); alto flute (track 10); nyckelharpa (track 8); koshi-bells, hue drum, gong (track 10)

Sebastian Haugen: Double bass (tracks 2–9)

Per Willy Aaserud: Trumpet (tracks 4, 6 & 7)

Ida Løvli Hidle: Accordion (track 9)


Haldor Røyne: Guitar (track 5)

Kjetil Schjander Luhr: Dobro (track 4)


Johannes Egenberg Refsdal: Mandoline (track 3)

Bjørn Erik Neerland: Violin (tracks 2 & 3)

Bogumila Dowlasz Nystedt: Violin (tracks 7 & 9)

Alison Rayner: Viola (track 9)


Cecilia Götestam: Cello (track 9)


Øystein Bang: glockenspiel, drums (tracks 2 & 7)

Marte Gautneb: vocals (tracks 2, 3 & 5–8)


Njål Vigleik Grene-Johnsen: vocals (tracks 2 & 7)

Nora Wifstad: vocals (track 3)

Lise Grundetjern: vocals (track 3)