Plata ”Løten 2018” inneholder 16 spor der Thomas og Ole har plukka ut de beste slåttene fra Løten, og framfører de solo på trekkspill. Slik låter folkemusikken nettopp i ”Løten 2018”!

 

  • Vi har hørt utallige timer på arkivopptak med gamle gubber fra Løten. De har hver for seg og sammen spilt trekkspill i Løten i nesten 100 år, og er våre største musikalske idol, sier Thomas.

 

I familien Nilssen har folkemusikken alltid stått sterkt, og Ole og Thomas har hver for seg utmerka seg som noen av de fremste på sitt felt i Norge. Onkel og nevø har ikke hatt noe prosjekt sammen før nå, men har på hver sin kant vært svært aktive musikere i mange år. Når de nå har laget ei plate er det selvsagt musikken fra hjembygda som står på repertoarlista.

 

  • Onkel Thomas har vært en av mine største forbilder gjennom hele barndommen, sier Ole. Han har vært, og er fortsatt en av de beste trekkspillerne i landet – jeg kunne selvsagt ikke hatt et bedre forbilde enn han.

 

Onkelen er ikke mindre stolt av sin nevø, og tilføyer:

  • Gjennom sin utdannelse ved Norges Musikkhøgskole og sin utøvelse som profesjonell musiker har Ole løftet tradisjonsmusikken fra Løten et langt steg opp på den musikalske stjernehimmelen. Som gudfar, onkel og spellmannskamerat er det ekstra stas for meg å gi ut plate sammen med Ole!

 

Thomas og Ole har spilt inn folkemusikken i sin opprinnelige form. Her er det lite forskjønning og svulstige arrangement, men reint og til tider nakent solospill som har fått fokuset. Folkemusikken har ofte vært brukt i nettopp soloformatet, og det bærer selvsagt plata preg av.

 

De har spilt inn musikk som vi har lært utelukkende etter trekkspillere fra Løten. Kildene de har lært slåttene av er født mellom 1850 og 1905 og representerer en gullalder for trekkspill og folkemusikk. Musikerne har alle vært lokale popstjerner og spilt mye på fester rundtomkring på Hedmarken.

 

  • De har ofte vært på sine eldre dager når det har vært gjort opptak av dem, men den enormt gode kvaliteten på framføringene tyder på at det har vært store musikere i vesle Løten, sier Ole imponert.

 

Folkemusikken i Løten bærer preg av impulser fra storgardene på Hedmarken, fra trekkspillmusikken i Sverige og fra folkemusikken i Østerdalen. Løten er som en kulturell smeltedigel der ulike ferdselsårer og kulturer har møttes.

 

  • "Å, det er da mæssom masurka'n som gjeld da" - er ei strofe vi har hørt mange ganger. I tradisjonsmaterialet fra Løten er masurkaen i absolutt flertall, noe som også måtte gjøre seg gjeldene på denne plata, sier Thomas.