«Dans kaller man her Leeg, og at gaae hen at dandse heder her at gaae paa Legen. Ikke blot Søndags-Aften, men stundom ogsaa til andre Tider samles Ungdommen til Dans paa forskjellige Steder; man bruger blot Polsdans og alt imellem en Halling.»
Fortsatt i dag brukes helst benevningen lek, ikke slått eller låt. Hallingen er gått ut av bruk, og vi har fått inn nyere former som vals, ringlender, hoppvals og brurmarsj. Nå blir vi påvirket av all verdens musikk, av moter og trender som blåser forbi. Likevel er det polsene, i stort antall, som fortsatt blir ansett som de mest verdifulle, i følge med de nyere dansene.
Jeg begynte som 16-åring med fela. Jeg gikk på felekurs og syntes det var ganske morsomt. Men det var først da en ungdomsflokk tok bilen og kjørte de få kilometerne til Peder og Olav Nyhus på Glåmos at jeg ble hekta på lokal felemusikk. Vi besøkte Peder og Olav ukentlig i 7–8 år, vi spilte lekene, hørte historiene som hørte til og ble servert kaffe og vaffle.
I ettertid har jeg ofte tenkt på hvor heldige vi var som fikk oppleve dette. Vi ble den nye generasjonen i Glåmos Spellmannslag og laget fikk et oppsving med nytt mannskap. Etter hvert ble det min oppgave å være leder i laget og jeg kan se tilbake på 25 år i den rollen med stor glede! Mange stunder med «nye» gammel-leker, innspillinger av CD-plater og radioprogram, dansespillinger i Sangerhuset på Røros og på kappleiker og turer i Norge og Sverige.
Folkemusikken i Rørosdistriktet kan deles i flere mindre tradisjonsområder. Det er ofte forskjell på formene fra Glåmos, Brekken og Ålen. Jeg har plukket leker her og der til denne plata og lett litt i krokene for å finne sjeldne godbiter. Men, Glåmostradisjonen står selvsagt i sentrum for meg. Moro er det og prøve seg som lek-komponist også. Jeg håper at Rørosmusikken kan høres i disse slåttene og at de er innenfor, som man sier. Det er ofte når vi spiller grovt og grant at de gamle polsene kommer best til sin rett,
og da falt det naturlig å ta med et par her. Siw-Marit J. Nyplass, som jeg er gift med, spiller grant og jeg grovt. I trioen der Bent Jacobsen spiller trøorgel og Jan Frostvoll spiller fele sammen med meg, henter vi vanligvis leker fra et større område. Her er det nylekan som får fine farger og klanger. Leken Min er en av de nye lekene på denne plata, men «Leken Min» blir også et samlebegrep for alt dette dreier seg om.
/
Jens Nyplass
Leken min
TA166 Jens Nyplass
Fela er og har vært det viktigste instrumentet i folkemusikken på Røros i lang tid. I sogneprest Peter Schnitler Krags Nogle Bidrag til en Beskrivelse over Røraas’s
borgerlige Forfatning fra 1805 kan vi lese: