Etter å ha pløyd ny jord i folkemusikkverdenen med to singelslipp er det endelig tid for en fullengder. Fredag 10. mai slippes det etterlengtede og selvtitulerte debutalbumet til folkemusikk-kvintetten Morgonrode.

Med et fritt og oppriktig uttrykk viser Morgonrode en kreativ måte å lage folkemusikk på, hvor målet er at musikken vokser og utfolder seg fritt i nye himmelretninger. De tradisjonelt skolerte musikerne tar alle triksene i boka i bruk, når kammermusikk, strykekvartetter, tradisjonelle slåttespill, vare folketoner og klangbaserte improvisasjoner smelter sammen til en overjordisk lyd som bare kan kalles Morgonrodersk.

- Morgonrode er en eldre skrivemåte for «morgonrauda», den røde himmelen ved en soloppgang, og er for oss symbolet på den nye retningen å arrangere og spille de tradisjonelle slåttene og sangene på. Vi har jobbet hardt og lenge med å smelte uttrykkene våre sammen, og vi føler at vi har klart å finne fram til vårt helt egne og unike avtrykk, forteller vokalist og felespiller Helga Myhr.

Repertoaret til bandet spenner seg fra springar og gangar til salmer, viser og bånsuller - både tradisjonelle og nye slåtter og tekst. Det er det særegne i musikken; tonaliteten, rytmene og klangen, som pirrer musikerne, og musikken blir til gjennom eksperimenter med materialet via improvisasjon og nye komposisjoner.

morgonrode.jpgFor et trent øre, kan Morgonrode være noe annet enn folkemusikk også, et lydlig samspill og klangbehandling mellom instrumentene ligger som makrellskyer på den røde morgenhimmelen, liketil delikate soloer, sterke melodier og god formoppbygning som bærer låtene fram. Sjangrene løper over hverandre og overskrider hverandre, men det er et poeng å si at Morgonrode ikke er kun eksperimentell folkemusikk, for det er noe mer, mye mer. Det er musikk du har gått å ventet på uten å egentlig vite det, og når du først hører Morgonrode så faller bitene på plass. Med en fot i fortiden og den andre i framtiden dannes en inspirerende og spektakulær opplevelse av nåtiden.

- Det er spennende å jobbe sammen som musikere med så varierte bakgrunner, og på denne måten skape noe nytt sammen, utfylle hverandre. Jeg føler vi får fram både råskapen og varheten som ligger latent i folkemusikken, og det gjør oss veldig gira på å fortsette og utforske hvor vi kan gå videre, avslutter bassist Fredrik Luhr Dietrichson.

Det er så inderlig vakkert, fantasifullt, og det tar deg med til en annen tid, et annet univers. Kanskje det er den lysende, røde soloppgangen, som lokker fram ro, glede, gråt. Det er energisk og nyskapende, drivende, vart og utforskende.

 

Morgonrode består av Helga Myhr (hardingfele og sang), Selma French Bolstad (nøkkelharpe, hardingfele og sang), Rasmus Kjorstad (oktavfele), Fredrik Luhr Dietrichson (kontrabass) og  Andreas Skår Winther (slagverk). Dei blandar tradisjonell folkemusikk med improvisert musikk og eigenskrivne låtar.